
Artros är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk. Sjukdomen sitter i hela leden men framförallt i ledbrosket. Artros kan drabba samtliga av kroppens leder där det finns brosk.
Över 25 procent av alla svenskar över 55 år har någon form av artros och man tror att artros i framtiden kommer att bli ännu vanligare. Både män och kvinnor drabbas av artros.
Orsak till artros
När det uppstår ökad nedbrytning av broskvävnad i dina leder kallas det för artros. Balansen blir störd mellan nybildning och nedbrytning av så kallade matrixmolekyler. Det leder till att du förlorar brosk utan att det skapas nytt brosk.
Artros drabbar främst äldre personer men även överviktiga har lättare att få sjukdomen. Enligt WHO (2004) är artros en av de tio sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda.
Symtom vid artros
Det är vanligt att du först känner av artros i en eller ett par leder och att det sedan sprider sig till allt fler leder. Det finns några typiska symtom vid artros:
- Stelhet
- Minskad rörlighet
- Smärta
- Ömmande leder
- Svullnad
- Värme
- Trötthet
Värme och trötthet är tecken på kraftig inflammation. I ett senare stadie kan du även drabbas av vilovärk och smärta på natten, särskilt om du lider av höftartros. De allra flesta upplever det som värst med stelheten på morgonen.
Behandling av artros
Operation förekommer i samband med artros men den allmänna uppfattningen är att många blir besvikna efter en operation då den inte kan ge tillbaka full funktion i lederna. Dessutom blir endast en liten del av alla med artros så sjuka att de behöver opereras.
Den viktigaste behandlingen är istället träning. Långvarig träning i kombination med information och smärtlindring samt viktkontroll (vid behov) är nyckeln till en god behandling av lätt till måttlig artros. Det finns speciella artrosskolor som hjälper dig som är drabbad med tips och råd som underlättar livet. Det är viktigt att du fortsätter att vara aktiv även om det gör ont och istället försöka se om du tillsammans med behandlande läkare kan minska smärtan.
Läkemedelsbehandling vid artros
För att lindra smärtan som förekommer vid artros är det i första hand läkemedel med paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som rekommenderas. Det är okänt huruvida den antiinflammatoriska effekten hos NSAID-preparaten ger något mervärde men man vet att dessa läkemedel ger effektivast smärtlindring för personer med artros.
Det finns vissa riskgrupper som kan drabbas av magsår till följd av behandling med NSAID-preparat. Det är äldre (över 75 år), de som tidigare haft magsår och de som använder blodförtunnand läkemedel, kortison eller antidepressiva läkemedel. Till dessa riskgrupper kan man överväga att sätta in så kallad cox-2 hämmare eller protonpumpshämmare (magsyrahämmare). Cox-2 hämmare är en typ av NSAID-läkemedel som har färre magbiverkningar. Att välja preparat som tas en gång om dagen kan även underlätta då särskilt många äldre kan ha svårt att komma ihåg sin medicinering.
Forskningen har idag främst som mål att effektivare lindra smärtan och ge färre biverkningar då man inte i dagsläget har något tillfredsställande svar på hur man i grunden kan förhindra att artros uppstår. Då är det viktigare att fokusera på behandling och livskvalitet vilket fysisk aktivitet medför.
Att leva med artros
Det går att vara fysiskt aktiv även med artros. Det viktigaste är faktiskt att du inte slutar med fysisk aktivitet och blir stillasittande då det kan förvärra stelhet i lederna. Lider du av övervikt så kan du med egen viljekraft eller hjälp från organisationer och dietist gå ner i vikt. Viktnedgång gör det lättare att vara aktiv och det belastar lederna mindre.
Försök hitta en träningsform som passar dig, tala med din läkare om hur mycket och vilken typ av smärta du upplever så att rätt smärtlindring sätts in och försök lev livet fullt ut. Det finns ingen säker prognos vid artros utan det varierar från person till person, huvudsaken är att du får rätt insatser som gör att ditt liv fungerar.
Mer information om knäledsartros för dig som är vårdpersonal