
Nu ökar lössen igen, det visar studier från Smittskyddsinstitutet. Läkemedelsverket har även kommit med nya rekomendationer som gäller just huvudlöss.
Det är just med anledning av att vi helt enkelt har varit lite för effektiva med vår behandling mot löss så har de små ovännerna utvecklat en resistens mot en del vanliga lusmedel. Om man får veta att någon i närheten har drabbats finns det olika medel mot löss som man kan använda sig av. Fråga på ditt närmaste apotek. Skriv gärna ut artikeln.
Se film hur du luskammar » Sponsrad länk
En o(lus)tig historia
I praktiken innebär resistensen att de traditionella preparat som tidigare har varit rekomenderade i första hand bör undvikas. Läkemedelsverket går istället ut med att rekomendera medicinsktekniska produkter som innehåller dimetikon eller växtoljor. De medicintekniska produkterna finns på apotek och i handel och det bästa man kan göra är att fråga sig fram utifrån dessa rekomendationer så att man får rätt preparat i kampen mot lössen.
I Läkemedelsverkets rekomendation framgår att man bör göra två behandlingar med en veckas mellanrum och självklart även följa den medföljande behandlingsinstruktionen
Vanligast hos barn mellan 5 och 10 år
Anledningen till att vi pratar lus just nu är att skol- och dagisstarten innebär en snabb spridning av löss då löss är vanligast hos barn mellan 5 och 10 år. Löss förekommer även hos äldre barn men är som sagt vanligast i de yngre åldrarna och då blir det naturligt att när terminerna startar och många barn vistas på samma plats får lusen en större möjlighet att sprida sig, det blir en epidemi helt enkelt.
Även om många hellre vill förekomma än förekommas så är en viktig poäng som Läkemedelsverket framhåller att man ska undvika genomgå behanding i förebyggande syfte, det är alltså endast de som faktiskt har löss som ska ta del av behandlingen. Men visst finns det andra förebyggande åtgärder man kan ta till.
Så blir du av med löss
Det finns spray som fungerar genom att spraya i torrt hår och förebygger själva lusangreppen och risken för återsmitta. Detta är alltså inte en behandling för den som har drabbats av löss utan ger en förebyggande effekt för att undvika att smittas. Den sprider en ”anti-lus”-doft som kan göra att lössen inte upptäcker dig, en doft som vi människor inte lägger märke till.
Att använda en luskam är ett enkelt sätt att se om barnen har drabbats av löss. Genom att göra en ordentlig genomkamning de sista veckorna på sommar- eller jullovet kan man ta reda på om just ens eget barn har drabbats. Löss trivs bäst när de får vara i hårbotten och de överlever inte länge utanför hårbotten - så man bör tänka på att löss sprids lätt genom huvud mot huvudkontakt. Det är viktigt att lyfta tabun kring löss då det inte längre nödvändigtvis måste förknippas med fattigdom och misär. Det man istället gör när man berättar öppet om att ens familj har drabbats av löss är att synliggöra problemet och undvika att andra i ens omkrets drabbas och att utbrottet sprider sig. Man gör även rätt i att kontakta skolan eller förskolan där barnen går, kontakta personer man har varit i kontakt med, även vänner och bekanta, för att se till att alla har det under kontroll eftersom löss snabbt kan bre ut sig.
Familjmedlemmar löper självklart stor risk att smitta varandra och även här gäller att ta reda på om just du i din familj har drabbats, först då ska du uppta en behandling. Här är det viktigt att alla behandlas samtidigt så man inte återsmittar varandra.
Här kan du köpa medel mot huvudlöss » Sponsrad länk
Viktigt att hålla dig och din omgivning informerad
I och med de nya riktlinjerna är det viktigt att ta hänsyn till dessa när man påbörjar en behandling för att undvika att lössen blir resistenta. En kombination av information, behandling och att kontrollera själva om man har löss redan innan barnen börjar träffa sina skol- och dagiskamrater är en bra början på en lusfri tillvaro. Återigen, att våga prata lus är viktigt, det är grunden i det förbyggande arbetet så att omgivningen kan kontrollera och se till att inte lössen sprids. Det är aldrig pinsamt, alla kan få löss - det är viktigare att undvika att någon över huvud taget behöver få löss!
Så tvättar du med lusschampoo » Sponsrad länk
Lustips
Hur märker man att man har löss?
De första symtomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Inte alltid, men för det mesta – i början kan det dock vara så att det inte kliar och då är det mer medvetenheten om att barnet vistas i en miljö med risk för smitta som bör göra dig uppmärksam på att kontrollera om barnet har fått löss.
Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbotten kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbottnen. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.
Luskamning – så går det till
Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössens ägg, som kallas gnetter, klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen.
- Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.
- Kamma igenom bakhuvudet.
- Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
- Gör en ny bena alldeles intill och kamma så igenom hela håret från sida till sida.
- Kamma sedan håret noggrant uppe på huvudet, bena för bena tills hela håret är genomkammat.
- Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och sedan tillbaka igen.