
Med flera hundra döda är ebolautbrottet i Västafrika det värsta hittills. Svenska myndigheter bedömer risken att ebola sprider sig till Sverige som låg även om det föreligger viss risk att personer som drabbats av ebola kommer till Sverige eller transporteras till Sverige för vård.
Utrikesdepartementet (UD) uppmanar personer som reser i området att undvika närkontakt med sjuka personer och ha god handhygien samt hålla sig uppdaterad om i vilka områden som ebola finns.
Ebolautbrott utom kontroll
Läkare utan gränser konstaterar precis som Världshälsoorganisationen (WHO) att läget i Västafrika är mycket allvarligt. Till AP säger Armand Sprecher vid Läkare utan gränser att det utbrott som nu pågår är oöverträffat i såväl antal smittade som antalet döda.
Sjukdomen spreds vid årsskiftet och har eskalerat de senaste månaderna och riskerar nu att nå större städer vilket ytterligare förvärrar situationen.
Viktigt med information vid ebola
Det viktigaste för Läkare utan gränser och WHO är nu att informera om sjukdomen då många upplever det som både skrämmande men samtidigt inte heller förstår riskerna med att hantera såväl insjuknade som avlidna patienter.
Därför jobbar man hårt med informationskampanjer som går ut på att man inte ska röra vid sjuka och döda samtidigt som man noga kontrollerar gränser, flygplatser och andra strategiskt viktiga platser där smittan kan riskera att spridas ytterligare.
Svenska Socialstyrelsen följer utvecklingen i Västafrika
Till Dagens nyheter säger Agneta Holmström, chef för enheten för smittskydd vid Socialstyrelsen att man följer utveckligen mycket noga. Anledningen är att ebola är en mycket allvarlig smitta och att det inte finns något botemedel.
I dagsläget bedömer man dock att risken att smittan sprids till Sverige som extremt låg baserat på att överföring av virus enbart sker via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Däremot konstaterar Agneta Holmström, i likhet med UD's rekommendationer, att om man ska resa till området bör man hålla sig uppdaterad via svenska ambassadens hemsida och lokala medier samt följa instruktioner från myndigheter på plats.
Ebola orsakar blödarfeber
Ebolavirus är ett RNA-virus och tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber. RNA står för ribonukleinsyra och är en makromolekyl som finns i alla levande organismer. Hos levande celler finns det genetiska materialet i form av den mer stabila molekylen DNA, medan RNA återfinns i mer kortlivade molekyler som virus.
Så smittar ebola
Den naturliga värden till ebolaviruset anses vara fladdermöss. Från fladdermössen överförs viruset till människor. Ebolaviruset smittar sedan mellan människor genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod.
Att smittan sprids via kroppsvätskor gör att vårdpersonal i sitt arbete med patienter samt personal/personer som hanterar döda kroppar utsätts för en extra hög risk. Därför försöker Läkare utan gränser och WHO förmå släktingar till avlidna patienter att inte traditionsenligt ta i eller tvätta avlidna personer, ett arbete som är svårt i en region där många misstror myndigheterna och där traditioner är djupt rotade.
Symtom vid ebola
Inkubationstiden för Ebolavirusinfektion är mellan 2-21 dagar. Man insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. Att ebola liknar influensa gör det extra svårt för vårdpersonal på plats att bedöma huruvida patienter har drabbats av just ebola.
I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar på huden och i inre organ. Dödligheten är upp till 90 procent.
Diagnostik och behandling vid ebola
Diagnosen ställs genom att man letar efter virusets arvsmassa med molekylärbiologiska metoder. Man arbetar även med att utesluta att det kan vara andra typer av sjukdomar. Senare i sjukdomsförloppet kan virusspecifika antikroppar påvisas i blod från patienten.
Det finns i dagsläget ingen specifik behandling och inte heller något vaccin mot ebola. Däremot sätter läkare ofta in en rad olika åtgärder för att mildra symtomen och besvären som ebola orsakar. Det händer att patienter återhämtar sig och blir friska från ebola, ibland relativt snabbt utan några ytterligare komplikationer medan andra drabbas av långvariga besvär även om de tillfrisknar från själva ebolasmittan.
Om smittan kommer till Sverige
Att ebola smittar genom direktkontakt med kroppsvätska hos någon som är drabbad gör att Socialstyrelsen för närvarande bedömer det som en liten risk att ebola skulle nå Sverige. Ebolavirusinfektion klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.
Om en person kommer till Sverige och insjuknar med hög feber efter vistelse i ett område där ebolavirus förekommer och om man misstänker högsmittsam blödarfeber vidtar man extra smittskyddsåtgärder och flyttar om möjligt patienten till en så kallad högsäkerhetsavdelning för att säkerställa att patienten får korrekt och säker vård samt förhindrar ytterligare smittspridning. De rutiner som finns vid misstänkt ebolasmitta uppdateras kontinuerligt parallellt med utvecklingen av ebola i världen och hur situationen ser ut.