
Vietnamesisk visselteknik har visat sig effektiv och kan göra barn blöjfria redan innan de kan gå. Något som kan vara positivt för barns förmåga att hålla tätt och undvika exempelvis urinvägsinfektioner.
Forskare har följ 47 barn och mammor i Vietnam där föräldrarna använt en visselteknik för att påminna barnen om att de behöver kissa.
Barn pottränas senare
Att ett barn kan kontrollera sin blåsa innebär inte bara mer effektiv blåstömning utan minskar även risken för till exempel urinvägsinfektioner.
Trots det så visar internationell forskning att barn i västvärlden pottränas allt senare i livet och klarar sina egna toalettbehov först vid tre-fyra års ålder. Så är dock inte fallet i Vietnam där en viss teknik visar sig så pass effektiv att barnen redan vid två års ålder klarar sig på egen hand.
Visselteknik
Tekniken som mödrar i Vietnam använder bygger på förmågan att läsa av sina barn och använda ett visselljud som gör att barnen påminns om att tömma sig. Något som forskarna vid Sahlgrenska akademin, som står bakom studien, upplever som ett sätt att förstärka kommunikationen kring barnens behov.
Det visade sig att med visseltekniken gjorde barnen i studien framsteg redan vid tre månaders ålder och att barnen vid nio månader, om de fick en påminnelse genom visslandet, kunde hålla sig torra. Vid två års ålder skötte barnen själva rutinerna utan hjälp från någon vuxen.
Utvecklad kommunikation
Forskarna konstaterade också att barnen i studien tömmer sin blåsa mer effektivt och man anser att det beror på potträningen och inte åldern på barnen.
I Sverige är det mer vanligt, skriver forskarna i ett uttalande, att vi inväntar att barnen själva vill sluta med blöjor. Forskarna anser att vi istället med utvecklad kommunikation mellan föräldrar och barn skulle kunna starta potträningen betydligt tidigare även här hemma.