
Nästan alla spädbarn kräks då och då. Det gäller både för barn som ammas och de som får modersmjölksersättning. Ofta beror det på att barnet har fått i sig för mycket och därmed kräks upp överskottet.
När barn blir sjuka stannar magaktiviteten. Magsäcken tömmer sig inte så fort som vanligt och det medför att maten kommer upp igen.
Olika orsaker
Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks. Under maginfluensa kräks barnet och får ofta även diarré. Om barn drabbas av öroninflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion eller blindtarmsinflammation och feber, kräks de också ofta.
Om det rör sig om större barn som kräks är det en god idé att sluta ge dem mjölk eller mjölkprodukter under några dagar. Ge barnet svag saft eller bara vatten med lite salt och socker. Till 1 liter vatten används 8 tsk socker och en tsk salt.
Magsäcken för trång
Om ditt nyfödda barn plötsligt börjar få explosiva uppkastningar vid 3-5 veckors ålder kan det bero på att magsäcken är för trång där den går över i tarmen.
Om barnet inte trivs och går ner i vikt på grund av all mjölk som det kräks upp efter varje måltid är en operation den enda lösningen och då blir barnet helt friskt. Om du ammar barnet eller ger det modersmjölkersättning kan du fortsätta med det, men ge barnet fler måltider än du brukar och mindre portioner åt gången.
Om uppkastningar kommer samtidigt med diarré förlorar barnet vätska. Detta är inte märkbart förrän efter ett par dagar men förbättras inte barnets tillstånd bör en läkare kontaktas.
Kan vara tecken på stress
Hos äldre barn som kräks kan det vara ett tecken på psykisk belastning, stress, problem i skolan eller därhemma. Om det fortsätter ska du gå till en läkare, kanske det kan vara en hjälp till att lösa konflikten eller i alla fall avslöja orsaken.