
Dupuytrens kontraktur är en bindvävssjukdom som kan leda till att fingrar kröks i ett fixerat läge vilket kan vara mycket handikappande.
Sjukdomen är särskilt vanlig bland nordbor och kallas därför även vikingasjukan. Numera finns det enklare metoder som gör att fingrarna kan bli som vanligt och fungera lika bra som innan innan läkarbesöket.
Fingrarna vill inte räta ut sig som tidigare
Det kommer ofta smygande, så att man först inte tänker på det. Men till slut kan vardagen och livskvalitén bli lidande. Anita Holsten, 69 år och bosatt i Linköping, fick symtom redan för fem år sedan, men hjälp sökte hon först tre år senare.
-När mitt lillfinger började böja sig lite i toppen tänkte jag inte på det, men sen blev det värre och till slut gick det inte att räta ut fingret. Plötsligt kunde jag inte torka av bordet med disktrasan eller tvätta mig i ansiktet utan att få fingret i ögat eller näsan. Värst var när jag skulle hälsa på någon och ta i hand. Då fick de mitt finger mitt i handflatan – det kändes riktigt jobbigt.
Går att få fingrarna raka igen efter besök hos läkare
Anita gick till vårdcentralen och fick remiss till handkirurgen. Där fick hon vänta något år, då man ansåg att fingret inte var tillräckligt böjt, men fick sen snabb hjälp.
-Jag valde bort operation, då jag dels har diabetes sedan barnsben och då är extra infektionskänslig och dels ville jag slippa rehabiliteringen med gips, säger Anita.
Efter injektion i fingret fick hon tre dagar senare komma på återbesök, då läkaren rätade ut fingret. Sedan fick hon ha en skena på fingret som stöd under någon månad.
-Direkt efter att läkaren rätat ut fingret kändes det som vanligt igen och jag kunde göra allt som jag tidigare haft problem med, säger Anita.
Idag, ett år efter behandlingen, har Anita inga som helst problem med fingret.
- Det känns jätteskönt och jag vill tipsa andra om att vara lite påstridiga, för det är värt att få hjälp!
Fakta om Dupuytrens kontraktur
Dupuytrens kontraktur är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom. Sjukdomen utvecklas vanligtvis långsamt och under lång tid. I ett tidigt stadium av sjukdomen bildas knölar i handflatan. För vissa utvecklas sjukdomen med en kännbar sträng som kan kröka och låsa fingret så det inte kan sträckas ut.Detta kan vara handikappande och medför ofta svårigheter att utföra vardagliga sysslor som att köra bil, tvätta sig i ansiktet, hålla i föremål, skriva på tangentbord och utöva olika idrotter.
I Sverige drabbas ungefär var femte man över 60 år och för kvinnor är andelen lika stor när de har passerat 80 år. Numera finns en behandling som ges i injektionsform. Runt 24 timmar efter injektionen sträcks fingret ut med hjälp av läkare. Om kontrakturen kvarstår kan injektionen utföras igen. Behandlingen ska ges av läkare med erfarenhet av diagnos och behandling av Dupuytrens kontraktur och som fått utbildning i hur det nya läkemedlet ska administreras. Operation som tidigare var det enda behandlingsalternativet är ett större och mer komplicerat ingrepp.