
Förekomsten av bengaler på idrottsevenemang är skadligt för hälsan varnar forskare vid Universitetssjukhuset i Örebro. Personer som exponeras för partiklar från pyrotekniken riskerar att bli sjuka och kan drabbas av allvarliga sjukdomar.
Trots att det är olagligt att använda bengaliska eldar och pyroteknik är det ett relativt vanligt inslag vid exempelvis fotbollsmatcher. En del tycker att det är motiverat eftersom det höjer stämningen, men både polisen och fotbollsförbundet är kritiska till användandet och nu varnar även forskare för att pyrotekniken medför hälsorisker.
Pyroteknikens partiklar kan orsaka lungcancer
Till saken hör också att det vid större idrottsevenemang såsom en fotbollsmatch inte är frivilligt om man vill exponeras för pyroteknikens partiklar. Skadan är förvisso lika stor om man är den som har tänt pyrotekniken, men man kanske har mer överseende för exponeringen och de hälsoeffekter som kan följa än om man exponeras ofrivilligt menar forskaren Katja Hagström.
Att exponeras för pyroteknikens partiklar kan göra en sjuk och effekterna kan visa sig i form av irritationer i ögonen och luftvägarna. Man har även pratat om kemisk lunginflammation och då är det riktigt höga halter vi pratar om, säger Katja Hagström.
Vill det sig illa kan konsekvenserna bli mer långsiktiga och orsaka bland annat lungcancer, hjärtsjukdomar och akuta luftvägssjukdomar som astma. Därför är det inte bra att man exponeras för mycket av pyroteknikens partiklar.
Första mätningen visade låga partikelhalter
I studien från Universitetssjukhuset i Örebro är det just de medförda hälsoriskerna som forskarna har kunnat konstatera efter att ha gjort olika mätningar av pyroteknik.
En första mätning från 2013 på Friends arena visade låga halter av skadliga partiklar. Dock ska sägas att mätningarna gjordes ganska långt ifrån den pyroteknik som användes. Bedömningen om hälsofara gjordes också på friska och arbetande poliser, inte på personer som exponeras ofrivilligt som exempelvis barn och vuxna med luftvägsbesvär som ju är känsligare för partiklar.
Exponering bör undvikas helt och hållet
Den senaste mätningen gjorde man däremot i ett slutet utrymme för att påvisa arbetsmiljön för poliser och de som ofrivilligt exponeras av pyrotekniken. Då visades mycket höga partikelhalter i röken från pyrotekniken. Men exponeringen var kortvarig och i dagsläget finns det inga gränsvärden för väldigt höga partikelhalter under kort tid, sådant finns bara för arbetsmiljö och arbete under 8 timmar. Detta även om halten partiklar kan påverka hälsan.
Men eftersom det är känt att partiklar och ämnen på partiklarna har många negativa effekter på hälsan, anser Katja Hagström att all exponering av illegal pyroteknik är helt onödig och bör undvikas. Dessutom finns uppgifter om att poliser har skadats av pyrotekniska pjäser under idrottsevenemang, vilket också visar att en hälsorisk finns.