
Halsbränna och sura uppstötningar kan vara mycket besvärande. Halsbränna kan vara tecken på magkatarr men förekommer även i samband med stress och graviditet.
De allra flesta har någon gång haft sura uppstötningar eller halsbränna. Det är för det mesta ofarligt men kan vara obehagligt och kännas besvärande. Därför är det bra att göra något åt sin halsbränna.
Se vilka läkemedel som ger sura uppstötningar » Sponsrad länk
Magkatarr och halsbränna
Halsbränna är ett eget medicinskt tillstånd men förekommer många gånger i samband med magkatarr (dyspepsi). Magkatarr är samlingsnamnet för olika problem som förekommer i magens övre del och är egentligen inte alldeles korrekt då katarr indikerar en inflammation – något som endast förekommer i undantagsfall. Men i brist på bättre använder man ordet magkatarr medan den medicinska benämningen är dyspepsi. Magkatarr anses även närbesläktat med IBS.
Det är inte ovanligt att man inte hittar orsaken till magkatarr utan snarare får använda en uteslutningsmetod om när och hur besvären uppstår. Man vet att vissa faktorer kan utlösa eller försvåra magkatarr och då kan det vara bra att försöka undvika dessa faktorer.
Riskfaktorer vid magkatarr
- Stress
- Koffein
- Cigaretter
- Alkohol
- Oregelbundna matvanor
- Stark mat
- Fet mat
- Rökt mat
- Stekt mat
- Vissa läkemedel
Ingen av dessa är vetenskapligt fastställd som en enskild orsak och det varierar från person till person vad som utlöser magkatarr. Det är inte ovanligt att det är en kombination av flera riskfaktorer.
Att du känner dig mätt tidigt efter att du har ätit, känner hungersug eller illamående är vanliga symtom vid magkatarr. Andra symtom är orolig och uppblåst mage, smärta och obehagskänsla i övre delen av magen, halsbränna och sura uppstötningar (reflux).
Läs mer om halsbränna och graviditet » Sponsrad länk
Halsbränna (reflux)
Orsaken till halsbränna är att maginnehåll läcker upp i strupen och ger en svidande och brännande känsla i bröstet och du får sura uppstötningar.
Även om det är relativt ofarligt är det för många en mycket obehaglig känsla som även kan orsaka hosta, särskilt på nätterna. Obehagen kan pågå från kortare period upp till flera timmar. Ofta förvärras besvären om du äter eller lägger dig ner. Vem som helst kan drabbas av halsbränna och även om det i de allra flesta fall är ofarligt finns det tillfällen då du bör kontakta vården.
Kontakta vården om du
- Inte är gravid och har haft problem med halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än tre veckor
- Om du hostar på natten med astmaliknande andningsbesvär
- Om du har svårt att svälja eller kröks
- Om det gör ont när du sväljer
- Om avföringen är svartfärgad (orsaken kan vara blödning i matstrupen)
- Om du går ner i vikt och är mycket trött utan att förstå orsaken
- Om du är äldre och känner bröstsmärta då hjärtbesvär och halsbränna kan likna varandra.
För att ta reda på om det föreligger någon sjukdom i samband med halsbrännan kan läkaren studera matstrupen, magen och tolvfingertarmen genom en gastroskopi. Det gäller enbart om halsbrännan kommer ofta eller kräver mer regelbunden medicinering. Ofta kan du ta hand om din halsbränna på egen hand genom receptfria läkemedel och egenvård.
Halsbränna och graviditet
Under graviditeten påverkar hormonerna kroppen. Det innebär att livmoderväggen blir slappare och tänjs ut lättare, något som även händer med magsäcken och den övre magmunnen. Då kan dessa inte hålla lika tätt som vanligt vilket gör att magsyran lätt tränger upp i matstrupen och du får halsbränna. Det kan även vara så att livmodern trycker mot din magsäck. Halsbränna i samband med graviditet utgör oftast ingen fara, däremot kan det vara obehagligt och besvärligt. Vissa har inga besvär medan andra besväras dagligen. Därför kan det vara skönt att komma till rätta med besvären eller åtminstone mildra dessa.
En del läkemedel mot sura uppstötningar innehåller aluminium. Om du dricker juicer som innehåller citronsyra kan det tillsammans med läkemedel mot sura uppstötningar öka kroppens upptagning av aluminium. Därför kan det vara bra att dubbelkolla vad just ditt läkemedel innehåller och även kontakta barnmorska innan du påbörjar egenbehandling av sura uppstötningar. Det gäller även alla typer av läkemedel under en graviditet, kontrollera alltid med vården först.
Behandling vid halsbränna
Du kan behandla tillfällig halsbränna och sura uppstötningar med något av de receptfria läkemedel som finns på marknaden. Läkemedlen ska mildra dina besvär och verkar ofta snabbt. Det du bör tänka på är att om besvären är långvariga eller svåra ska du kontakta läkare. Då bör man undersöka orsaken till dina besvär och ge en korrekt behandling.
Förutom receptfria läkemedel kan du även göra egna åtgärder för att på så vis minska besvären eller risken för att drabbas av sura uppstötningar och halsbränna.
Må bra tips vid halsbränna » Sponsrad länk
Egenvård vid halsbränna och sura uppstötningar
Oavsett om du är gravid eller bara har problem med halsbränna och sura uppstötningar ska du inte behöva gå med dina problem. Ibland kan en bieffekt vara dålig andedräkt och/eller att man drar sig för att vara social då man vet att man drabbas av sura uppstötningar och halsbränna i samband med till exempel middagar.
Det finns behandling att få och du kan även på egen hand förebygga dina besvär. Du är själv din bäste detektiv och om du vill kan du även föra ”hälsodagbok” där du noterar när du upplever besvären och i vilka sammanhang. Då kan du se ett mönster om det till exempel är i samband med att du äter stark mat, dricker mycket kaffe, är stressad eller har druckit dryck som är besk.
Om du röker, dricker alkohol eller är överviktig ska du vara medveten om att rökstopp, minskat alkoholintag och viktminskning inte bara är bra för din allmänhälsa utan även ger dig en bättre möjlighet att minska dina besvär i samband med halsbränna och sura uppstötningar.