
Diffus rodnad i ansiktet? Finnliknande knottror (varblåsor)? Svullnader av näsan? Har du något av dessa finns risken att du har drabbats av rosacea.
Rosacea är en hudåkomma som drabbar vuxna efter 20-års åldern och där kvinnor drabbas oftare än män. Cirka 10 % av alla skandinaver drabbas av rosacea i en eller annan form. Till skillnad från acne drabbar rosacea enbart ansiktet.
Har jag rosacea?
Tecken på rosacea kan vara diffus rodnad, röda fläckar, enstaka knottror liknande finnar och svullnader av näsan (ovanligt, drabbar oftast män).
Huvudsymtomen däremot brukar ofta vara permanent rodnad i ansiktet – speciellt på kinder, pannan och näsan. Även tillfällig rodnad i samband med att man till exempel ätit stark mat kan vara ett symtom. Viktigt att tänka på är att rodnaden, om det är rosacea, aldrig uppkommer utanför ansiktet. Ibland kan utslag i ansiktet vara tecken på akne/finnar. I den här artikeln kan du se exempel och få råd kring akne.
Se exempel på vanliga triggerfaktorer vid rosacea » Sponsrad länk
Vad händer när man får rosacea?
Till skillnad från till exempel acne har inte rosacea något med proppar i talgkörtlarna att göra utan det är en inflammation kring talgkörtlarna.
Man vet faktiskt inte vad inflammationen beror på. En annan del av rosacea är en svullnad i blodkärlen och att man kan uppleva sveda och klåda. Ett flertal utlösande faktorer har dock identifierats som gör att symptomen blir synliga och förvärras, t.ex. exponering för solljus, stress, alkohol och kryddstark mat. Detta varierar dock från person till person.
Kan jag få hjälp mot rosacea?
Rosacea är en kronisk hudsjukdom som inte kan botas, men den går att hålla under kontroll. Det är viktigt att påbörja behandlingen redan vid de första symtomen. Väntar man tar det längre tid innan läkning.
Det finns olika sätt att behandla rosacea beroende av vilken grad av besvär du har samt vilken behandling du föredrar.
Behandling vid rosacea
Det finns både receptfri och receptbelagd behandling vid rosacea. De receptfria krämerna finns på apotek och du kan fråga dig fram för att få råd och tips. Receptbelagd behandling finns i form av kräm och gel som har antiinflammatorisk effekt och skrivs ut efter undersökning och samtal med läkare.
Långvarig tablettbehandling med antibiotika (cirka 6 veckor till 1-2 år) är en behandlingsmetod för allvarliga former av rosacea. Huvudsakligen är det en grupp av antibiotika som heter tetracykliner som man använder vid rosaceabehandling. Man vet att det inte är några bakterier man behandlar utan i stället inflammationen i huden.
Laserkirurgi kan också användas mot ytliga blodkärl och rodnad i huden, vilket ofta kan vara svårt att komma åt med läkemedelsbehandling.
Läs mer om rosacea och återfall » Sponsrad länk
Rosacea går inte att bota
Överläkare Mats Berg kommenterar behandling med kortison och kirurgi och dess för- och nackdelar. Det finns till exempel risk för ärrbildning och då kan man använda sig av kirurgi.
"Det finns ju flera läkemedel som har effekt mot svullnad till exempel kortison men kortison är ett medel som direkt kan orsaka och försämra rosacea. Vad gäller behandling av rosacea, när man väl läker ut så brukar huden bli fin. Men man ska nog inte säga läka ut, för man läker inte ut rosacea utan man kan gå in i fria perioder som kan vara i flera år."
Det finns alltså risk att rosacea återkommer och det går inte att bota rosacea helt. Dock är det vanligt att man med behandling kan åstadkomma besvärsfria perioder på många månader - flera år.
Att drabbas av rosacea
Ansiktet är en utsatt plats och att drabbas av en hudåkomma där är självklart påfrestande, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Rosacea kan visa sig väldigt varierande, från mindre utslag och blemmor till större svullnader och rikligt med rodnad, knottror och varblåsor.
Det är naturligtvis viktigt att vända sig till sin läkare om man misstänker rosacea, har besvär eller funderingar kring hudförändringar som uppkommit.
Just eftersom ansiktet är så utsatt så kan man faktiskt påverka sin rosacea genom att tänka på en del saker. Det finns inga garantier att det fungerar i varje fall eftersom hudproblem kan vara väldigt individuella men överläkare Mats Berg har i alla fall ett tips:
"Man kan säga att överdrivet solande riskerar att försämra all rosacea. Men att generellt säga att man ska undvika det och det och det, finns inga belägg för."
Det är alltså som sagt individuellt. Faktorer som kan föorvärra rosacea hos vissa patienter är till exempel psykisk stress, stark mat och alkohol och man kan försöka att undvika dessa för att se om man själv kan mildra symtomen.
Du känner ditt ansikte bäst
Att drabbas av rosacea är inte bara påfrestande utan kan även vara smärtsamt. Att tidigt identifiera orsaker och förändringar i huden är en naturlig fördel för att man ska få så bra hjälp som möjligt.
När man väl drabbats av rosacea går det tyvärr inte att bota helt, däremot kan man med rätt behandling ofta komma till rätta med de utbrott som man drabbats av.
--
Träffa läkare online » Träffa läkare och psykologer direkt i din telefon eller läsplatta