Quantcast
Channel: Doktorn.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8059

Därför borde Alla Hjärtans dag egentligen heta Alla Hjärnors dag

$
0
0
TextstorlekTextstorlekMindreStörre

Hjärtan som bultar, fjärilar i magen och fötter som går på moln - det är bara några av de beskrivningar människor genom tiderna har använt för att beskriva känslan av kärlek. Forskare hävdar däremot att kärleken egentligen bara sitter i hjärnan och inte alls i hjärtat.  

Det är när känslosystemet i hjärnan, det så kallade limbiska systemet, blir aktiverat och skickar ut nervsignaler till hela kroppen, som vi får spänningar i magen, svettas i händerna eller får darrningar på rösten. Och när dopaminnivåerna ökar kan kärleken till och med bli som ett beroende.

Limbiska systemet

Det så kallade limbiska systemet är den del av hjärnan där våra beteendeimpulser genereras. Nerverna här styrs av kemiska signaler och är helt avgörande för våra känslor.

Under förälskelsefasen är det de kemiska signalämnena, vars uppgift är att överföra information mellan cellerna - som frigörs i ”känslohjärnan” och ger upphov till kraftiga känslor av njutning.

Dopamin ligger bakom förälskelse

Ett av ämnena som ligger bakom förälskelsen är dopamin. Att nivåerna av dopamin ökar i hjärnan hos en förälskad person har man kunnat studera i magnetkamera.

- Förälskelsefasen ser nästan ut som en beroendesjukdom, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet. När dopaminet ”kickar in” i hjärnans belöningsområden vid förälskelse blir upplevelsen stark och mäktig och liknar faktiskt den som brukar finnas vid utvecklandet av ett beroende.

Om känslosystemet i hjärnan inte aktiveras så blir det heller inga känslor, då nerverna här är helt avgörande för våra känslor, förklarar Åke Pålshammar.

Sitter inte i hjärtat

Enligt Åke Pålshammar finns det inget fog för att säga att kärleken sitter i hjärtat utan den sitter i hjärnan. Hjärtat regleras av nerver från hjärnan och när det behövs ger ”känslohjärnan” kommando till hjärtat att slå snabbare. Det sker helt automatiskt, både när man blir rädd och när man blir förälskad.

Vi får även reaktioner i olika delar av kroppen som spänningar i magen, svettningar och darrningar på rösten.

Styrs av hjärnan

Allt detta styrs av hjärnan, som också registrerar att sådana förändringar i kroppen sker. Den förälskade kan bli irrationell och göra helt oväntade saker när hjärnans förstånds- och kontrollområde (frontalloberna) loggar ut och lyckokänslorna tar över.

- Alla vet hur förälskelsen känns och tack vare forskningen vet vi också vad som händer i hjärnan när vi blir kära. Det går till och med att se på bild, säger Anna Hemlin, tf. generalsekreterare på Hjärnfonden.

Även om forskningen kan visa på hur våra känslor uppkommer rent praktiskt kommer det nog alltid ändå finnas en diskussion som handlar om hur själen, kroppen, hjärtat och hjärnan interagerar med varandra när det kommer till kärlek. Och Alla hjärtans dag kommer nogtrots allt alltid förbli just Alla Hjärtans dag även om det rent logiskt lika gärna skulle kunna heta Alla Hjärnors dag.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8059

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!