
De flesta gläder sig när våren och sommaren står för dörren. Men många allergiker ser framför sig årets jobbigaste period med rinnsnuva, nästäppa, nysningar, kliande, rinnande ögon med mera. Då är det viktigt att veta att hjälp finns och även den med svår pollenallergi kan få en behagligare pollensäsong.
Allergi är en av våra största folksjukdomar. Orsakerna till att allergi uppstår är inte helt utredda men en av faktorerna är ärftlighet. Man tror även att miljö och livsstil spelar en viss roll.
Under pollensäsongen är besvären som värst, men man ska veta att det finns mediciner som lindrar och gör att man kan leva ett normalt liv trots sina allergibesvär. Börja med att prova något av de receptfria läkemedlen som finns på apoteken, fungerar inte dem kan du vara i behov av en mer effektiv behandling och då behöver du ta kontakt med en läkare som kan skriva ut starkare mediciner.
Det händer i kroppen vid allergi
Allergi är en systemsjukdom och påverkar celler som finns både i luftvägarna, huden, tarmen och andra vävnader.
Första gången immunförsvaret reagerar (eller snarare överreagerar) på pollen bildas så kallade allergiantikroppar. Dessa placerar sig på speciella celler (mastceller) i bland annat näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Därmed har man blivit sensibiliserad, det vill säga överkänslig för pollen (pollenallergisk). När man sedan kommer i kontakt med frömjöl (pollen) som flyger omkring i luften känner allergiantikropparna igen pollenmolekylerna och mastcellerna släpper bland annat ut ämnet histamin. Det är histaminet som utlöser de typiska reaktionerna vid pollenallergi.
Vanliga symtom vid pollenallergi
Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi du har, hur känslig du är och hur mycket du exponeras för det retande ämnet, allergenet. Symtomen kommer ofta snabbt, inom 10-20 minuter efter den första kontakten med frömjölet.
Några vanliga symtom vid pollenallergi är
- klåda i halsen
- rinnande snuva
- våldsamma nysningar
- nästäppa
- röda och kliande ögon
Som pollenallergiker är det också vanligt att du känner trötthet, får huvudvärk och upplever koncentrationssvårigheter när pollenbesvären är som värst. Även sömnen kan påverkas mycket av allergibesvären, vilket i sin tur har negativ påverkan på det vardagliga livet. Så ska det förstås inte behöva vara. Då ska man veta att med rätt behandling finns ingen anledning att avstå från att delta i aktiviteter eller känna sig begränsad i skolan eller på arbetet.
Om du som är pollenallergiker även drabbas av hosta och retningar i luftrören är det extra viktigt att behandla dessa symtom för att undvika att du utvecklar astmasymtom. Astmasymtom kan bli långvariga och du löper även en risk att bli mer känslig i luftrören och näsan.
Viktigt att behandla tidigt
Symtomen och besvären vid pollenallergi kan variera kraftigt från person till person. Medan några kommer undan med lite lättare snuva kan andra knappt vistas ute. En viktig detalj är att redan tidigt på våren, när de första symtomen gör sig påminda, påbörja behandling.
Om du har pollenallergi kan du tänka på följande:
- Påbörja din medicinering tidigt på säsongen - så fort du känner symtom.
- Använda dig av läkemedel som tabletter eller om besvären gäller ögonen, ögondroppar.
- Undvika andra allergener som starka parfymer och tvättmedel, pälsdjur och ta inte in björkris under allergiperioden.
Ibland finns behov av effektivare behandling
I de fall du redan har provat receptfria allergimediciner utan att få bukt med besvären kan det vara bra att boka in en läkartid. Berätta då om dina symtom och vilka receptfria mediciner du redan har tagit, så kan läkaren göra en bedömning om du är i behov av en mer effektiv behandling i form av receptbelagda preparat.
Ett exempel på receptbelagd allergimedicin är nässpray som innehåller en kombination av antihistamin och kortison. Man motarbetar då uppkomsten av de symtom som orsakas av histaminet och behandlar även symtomen som orsakas av den inflammatoriska reaktionen. En sådan nässpray lindrar snabbt och verkar långsiktigt.
Vid riktigt svåra symtom kan läkaren skriva ut kortisontabletter, men på grund av risken för biverkningar brukar de bara ges i korta kurer. Dock påverkar kortisontabletter hela kroppen, därför är en lokal behandling att föredra i första hand.
Pollenallergi eller förkylning
Det är inte helt lätt att skilja på allergi och vanlig förkylning med snuva och nysningar. En huvudregel är dock att en vanlig förkylning ger med sig inom ett par dagar till en vecka. Det gör oftast inte en allergi. Vid förkylning har man heller inte samma känningar i ögonen som man kan ha vid allergi.
Lider du av allergi finns det möjlighet att göra ett allergitest, bland annat ett pricktest där man droppar olika allergiframkallande ämnen (vanligen björk, timotej, gråbo, häst, hund, katt, dammkvalster och tre olika mögelsorter) på armen för att se vilka huden reagerar på. Ibland gör man även ett lungfunktionstest för att se om det finns ett inslag av astma. Kontakta din läkare för vidare konsultation.
Att leva med pollenallergi
Till skillnad från allergener som damm och pälsdjur är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns i luften. Däremot har man sett att en del pollenallergiker blir bättre i tonåren (om de fått allergi som barn) och som vuxen helt sluppit allergiska besvär. Det är dock inget behandlingsresultat utan en process som pågår under flera år. Ibland tror allergiker sig även ha blivit bättre, men egentligen är det den då aktuella pollensäsongen som är mildare och därför ger mildare symtom.
I vissa fall kan allergi ligga latent under barndomen och i tonåren för att bryta ut i vuxen ålder. Varför den bryter vet man inte helt säkert, men man misstänker att det är ”en droppe som får bägaren att rinna över” och som utlöser den allergiska reaktionen i kroppen.
Men även om du är pollenallergiker ska du inte ge upp hoppet, det finns effektiv behandling som gör att du kan leva precis som vanligt. Är det så att du inte blir helt besvärsfri av din medicin är det ett tecken på att din allergi inte är välbehandlad och då behöver du prova något annat. Se också till att påbörja medicinering tidigt på säsongen – så fort du känner symtom!
--