Quantcast
Channel: Doktorn.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8061

Byte av jobb kan hjälpa långtidssjukskrivna

$
0
0
TextstorlekTextstorlekMindreStörre

Att byta jobb skulle kunna vara ett sätt att förlänga möjligheten för långtidssjukskrivna att vara kvar på arbetsmarknaden och minska risken för långtidssjukskrivna att antingen bli arbetslösa eller gå till sjukersättning, tidigare kallat förtidspension.

Det menar Karin Nordström i sin doktornsavhandling vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet.

Vara kvar på arbetsmarknaden

I Karin Nordströms avhandling har hon tittat näramre på om jobbyte påverkar sannolikheten för personer som varit långtidssjukskrivna att vara kvar på arbetsplatsen.

Som underlag användes registerdata från Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LIS), där samtliga personer som i Sverige är 16 år eller äldre är inkluderade.

Sannolikheten ökade

Karin Nordström kunde se att bland de personer med över 180 dagars sjukfrånvaro vid basåret som bytt arbetsplats till nästa år ökade sannolikheten att ha ett arbete 2–4 år senare.

Även om sambandet kulle kunna förklaras av att det mest sannolikt är personer med något bättre hälsa som byter jobb gällde sambandet oavsett hur mycket man varit sjukskriven innan basåret.

Förlänga arbetskraftsdeltagandet

Många långtidssjukskrivna kommer inte tillbaka i arbete igen utan blir arbetslösa eller går till sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Karin Nordström menar att studien pekar på att jobbyte skulle kunna vara ett sätt att förlänga arbetskraftsdeltagandet hos personer som varit långtidssjukskrivna.

Detta även om det är troligt att det kan finnas svårigheter för personer som befinner sig i denna grupp att få ett nytt jobb menar Karin Nordström.

Så bör ett byte vara framgångsrikt

En arbetsplats med låg sjukfrånvaro ses ofta som en hälsosam arbetsplats där arbetsförhållanden och ledarskap är bra. Men en delstudie i avhandlingen tyder på att arbetsplatsens sjukfrånvaro kan vara ett osäkert mått på hur hälsosam en arbetsplats är. Resultaten visade att arbetsplatser med hög sjukfrånvaro, jämfört med låg, hade högre sannolikhet att anställa en person som haft hög sjukfrånvaro året innan rekryteringen.

Karin Nordström konstaterar att resultaten tyder även på att personer med hög sjukfrånvaro som byter arbetsplats riskerar att hamna på en arbetsplats där sjukfrånvaron är hög, vilket i sin tur kan tyda på att jobbyten bland dessa grupper sker inom ett och samma segment av arbetsmarknaden. För att ett byte ska vara framgångsrikt borde det därför enligt Karin Nordström vara nödvändigt att det nya arbetet innebär någon form av förändrade arbetsförhållanden eller uppgifter.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8061

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!