Quantcast
Channel: Doktorn.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8144

Undvik magbesvär på resan

$
0
0
TextstorlekTextstorlekMindreStörre

Underbara reseminnen eller något man helst vill glömma. En semester kan bli helt spolierad av att man får tillbringa större delen på hotellrummet. För 40 procent av alla svenska utlandsresenärer blir resan förstörd av just magproblem, allt ifrån turistdiarréer till allvarligare magsjukdomar. Men var lugn det finns enkla sätt att skydda sig.

Den vanligaste orsaken till semestermage eller turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Infekterad mat och dryck är de vanligaste smittkällorna till turistdiarré. Framförallt sprids smittan via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad. Ofta rör det sig om råa skaldjur, råa ägg eller grönsaker som är dåligt sköljda eller sköljda i orent vatten. Dessvärre finns inget helt säkert sätt att undvika smitta. En klassisk kostrådsregel är: ”Boil it, peel it or leave it” – det vill säga, koka, skala eller låt bli. Dock visar studier att de som följer dessa råd vad gäller mat och vatten inte har färre diarréer än de som inte följer råden. Råden är inte heller helt lätta att följa om man tex är på all-inclusive resa eller önskar äta av den mat som finns på sitt resmål. Sunt förnuft är ett gott råd och att äta det som ser, luktar och smakar gott och är rykande varmt.

Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. Har man en dyr, efterlängtad semester på tio dagar så kan det kännas trist att sitta på hotellrummet halva semestern.

Så skyddar du dig
Det finns en hel del att göra för att minska riskerna att bli smittad
• Var noga med hygienen efter toalettbesök
• Använd gärna handsprit
• Undvik råa grönsaker, glass, råa ägg, majonnäs
• Undvik bufféer där maten står framme länge
• Skala frukt och grönsaker
• Undvik is från kranvatten
• Drick bara vätska från burk eller flaska
• Drick inte kranvatten
• Boil it, peel it or leave it

Kolera inte så ovanligt
En allvarligare form av smitta som inte är helt ovanlig är kolera. Kolera finns i länder som Asien och Afrika samt under senare år också i Sydamerika. Förekomsten av kolera är underskattad och den milda varianten är ibland svår att skilja från andra diarrésjukdomar.
För den som ska resa i länder som Sydostasien, Indien, Brasilien eller Mexiko är det klokt att skydda sig genom att följa de nämnda mat- och hygienråden, men också genom att vaccinera sig.

Det finns ett drickbart vaccin som skyddar mot diarré orsakat av kolera och som stimulerar immunförsvaret i tarmen. Vaccinet Dukoral, som tagits fram i Sverige, skyddar vuxna och barn från två år mot kolera. Dukoral är det enda hittills godkända drickbara vaccin som finns mot kolera. Grundvaccineringen för vuxna är två doser med en till sex veckors mellanrum. Skyddseffekten som är 85 procent uppnås efter ungefär en vecka. För att få kontinuerligt skydd rekommenderas en ny dos inom två år. Har mer än 2 år passerat så behöver man två nya doser. Dukoral är receptbelagt och skrivs ut på vaccinationscentraler, vårdcentraler och företagshälsovården.

Vid sidan av skyddet mot kolera så ger Dukoral även ge ett visst skydd mot den absolut vanligaste bakterien, ETEC, som orsakar turistdiarré. Skyddseffekten är kortare än för kolera (upp till ca 3 månader).

Förutom att det är trist att sitta på toaletten på semesterresan så kan det vara extra viktigt för vissa personer att vaccinera sig på grund av hälsoskäl. Diarré och kräkningar är påfrestande för kroppen och man kan förlora mycket vätska. Exempelvis barn och äldre samt personer med hjärt- & kärlsjukdom, diabetiker, inflammatorisk tarmsjukdom, njursjukdom och lungsjukdom. De som står på blodförtunnande läkemedel kan få svårare att hantera sina värden när de inte kan äta som vanligt. De som tar syrahämmande läkemedel såsom Losec bör vaccinera sig eftersom den skyddande magsyran är borta och då kan bakterier och virus lättare ta sig ned i tarmen. Även de personer som har opererat bort magsäcken ( gastric by-pass) har inte heller kvar den skyddande magsyran.

Nya studier har visat att det finns en ökad risk att få IBS (irritabel tarmsjukdom) om man får turistdiarré.

Vad gäller gravida kvinnor så brukar man vara försiktig med att rekommendera dessa läkemedel men detta är en grupp som kan och bör ta Dukoral om de reser till länder med risk att få diarré.

Behandling om du får diarré
De flesta diarrétillstånd brukar gå över efter ett par tre dagar. Under den tiden är det viktigt att undvika alltför stora vätskeförluster.

• Drick rikligt med vätska, lite i taget men ofta, till exempel kokt vatten, svagt te

• Om diarrén fortsätter i mer än ett dygn, drick vätskeersättning som återställer socker/saltbalansen

• För vuxna och barn över tolv år finns det receptfria läkemedel som minskar diarrén

• Sök läkare om diarrén varar mer än tre dygn och du får mycket täta och vattniga avföringar, blod i avföringen, upprepade kräkningar eller hög feber

• Så snart man känner sig lite bättre kan man börja äta vanlig mat igen


Läs mer om vilka resevaccinationer som rekommenderas vid olika typer av resor


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8144