
Den internationella lungfibrosveckan anordnas i ett 20-tal länder den 21-29 september för att öka kunskapen om sjukdomen samt för att belysa de framsteg inom behandlingen som gjorts under de senaste 1,5 åren.
Initiativet till en internationell lungfibrosvecka kommer från patientföreningar i Europa och USA. Syftet med veckan är primärt att bidra till ökad kännedom och kunskap om sjukdomen hos fler inom professionen, drabbade och anhöriga, samt att skapa förutsättningar för snabbare diagnosticering och mer effektiv vård av de drabbade.
Anordnas i ett 20-tal länder
I ett uttalande berättar Eric Gillberg, nordisk vd för Intermune att det är andra året lungfibrosveckan anordnas i ett 20-tal länder. Man vill att ännu fler drabbade snabbare får kontakt med expertis inom området och han menar på att nya vårdprogam i Sverige och övriga Europa samt nya specialmottagningar för IPF är stora steg i rätt riktning.
För att uppmärksamma lungfibrosveckan i Sverige arrangerar InterMune tillsammans med Riksförbundet HjärtLung ett seminarium om IPF på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Medverkande är professor Magnus Sköld, ordförande i Riksförbundet HjärtLung Inger Ros, samt Anita Engstrand som har levt med IPF i fem år.
Stora framsteg för behandling av IPF
Under det senaste 1,5 åren har stora steg tagits till förmån för IPF-patienter i Sverige. Två nystartade IPF-mottagningar har öppnats, en på Karolinska Universitetssjukhuset och en på Lunds Universitetssjukhus. Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) har tagit fram ett nytt vårdprogram1 för behandling av IPF, med reviderade behandlingsrekommendationer som baseras på evidens från ett dussintal kliniska studier som gjorts under det senaste decenniet.
– Den nya IPF-mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och det reviderade vårdprogrammet kommer att ge oss bättre förutsättningar att kunna erbjuda effektiv utredning och vård för patienter med IPF, säger Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och ordförande i SLMF, som har varit huvudredaktör för det nya vårdprogrammet.
Fakta seminarium om IPF
Seminarium om IPF den 24 september kl. 11.30–12.30 på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Alla inom professionen, patienter och anhöriga är välkomna att delta. Anmälan sker till sandra.meyer@hkstrategies.com Arrangör: InterMune tillsammans med Riksförbundet HjärtLung
Fakta: Idiopatisk lungfibros (IPF)
Idiopatisk lungfibros, med det internationella namnet Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF), är en irreversibel, oförutsägbar och slutligen dödlig sjukdom. Sjukdomsbilden innebär ihållande hosta, återkommande försämringsepisoder och svår andfåddhet. Varje enskild patient med IPF följer ett individuellt sjukdomsförlopp och det är omöjligt att förutse om sjukdomens utveckling kommer att ske snabbt, långsamt eller om takten plötsligt kommer att förändras. Stabila perioder med IPF, om de skulle inträffa, kommer oundvikligen övergå i fortsatt försämring av sjukdomen. Mediantiden för överlevnad med sjukdomen är 2-5 år, 20-40 % lever längre än fem år2. Det gör IPF till en sjukdom som leder till en snabbare död än flera cancerformer, exempelvis bröstcancer, äggstockscancer och colorektal cancer3 4. IPF inträffar vanligen hos patienter som är äldre än 45 år, och är mer vanligt hos kvinnor än män. Läs mer om lungfibros: Allt om lungfibros