
Bristen på sömn kan orsaka permanenta skador på hjärnan visar forskning. Nu ska man undersöka hjärnan hos avlidna skiftarbetare för att lära sig mer.
Det är forskare vid University of Pennsylvania School of Medicine som står bakom den nya studien. Till amerikanska CNN säger Sigrid Veasey, en av forskarna bakom studien, att "ingen trodde verkligen att hjärnan kunde bli permanent skadad genom sömnbrist. Det har nu ändrats."
Sömbrist kan leda till förlust av hjärnceller
Studien som publicerats i The Journal of Neuroscience är det första beviset för att sömnbrist kan leda till förlust av hjärnceller.
Samtidigt konstateras att det behövs mer forskning för att ta reda på om förlorad sömn även leder till permanenta skador hos människor.
Sömnmönster som nattarbetare
I studien tillät forskarna mössa att inte sova mer än vad som för människor motsvarar fyra fem timmars sömn per dygn under tre dagars tid. Sömnmönstret man använde liknade det som människor med nattarbete upplever.
Resultatet blev att en fjärdedel av cellerna i locus coeruleus, ett område som är förknippat med vakenhet och kognitiv funktion, hade dött hos de möss som tvingades hålla sig vakna.